تجهیزات حمل پالت در کارخانه و انبار
امروزه با رشد صنعت، بسیاری از سازمانها با انبوهی از مواد اولیه و محصولات در انبارهای خود مواجه هستند. به همین دلیل سهولت در جابجایی این مواد و محصولات، از مهمترین اولویتهای انبارداران به شمار میآید. از آنجاییکه معمولا کالاها روی پالت قرار دارند و همراه با پالت در قفسههای انبار ذخیرهسازی میشوند، وجود تجهیزات حمل پالت و وسیله های حمل و نقل ایمن و مطمئن پالت در انبار از ضروریات است.
جهت انتخاب تجهیزات مناسب برای حمل و نقل انواع بار، باید به نوع بار و وزن آن توجه کرد. چون برخی از پالتهایی که در انبار نگهداری میشوند، بسیار سنگین و حساس هستند. بنابراین حمل و بارگیری آنها باید با تجهیزات یا ماشینآلات خاصی انجام شود و نیازمند توجه ویژه است.
در این مقاله، ما انواع تجهیزات حمل و نقل ایمن پالت را به شما معرفی خواهیم کرد و کاربرد هر کدام را هم خواهیم گفت. پس تا پایان این مقاله از نئوپالت با ما همراه باشید.
فهرست محتوا
تجهیزات حمل و نقل پالت
اولین مورد از تجهیزات حمل و نقل پالت در کارخانه و انبار که به ذهن هر کسی میرسد، جرثقیل است. جرثقیل از دیرباز برای تخلیه و بارگیری انواع بار به خصوص پالت استفاده میشده است. امروزه انواع مختلفی از جرثقیلها مانند جرثقیل دستی، جرثقیل برقی، جرثقیل سقفی و جرثقیل کارگاهی وجود دارد. برای انتخاب هریک از انواع جرثقیل، باید به نوع و فضای انبار و وزن بار توجه کرد. در ادامه با این تجهیزات حمل و نقل پالت بیشتر آشنا خواهیم شد.
اگر تمایل دارید در مورد نگهداری از پالت هم اطلاعاتی کسب کنید، مقاله روشهای نگهداری از پالت را مطالعه کنید.
جرثقیل دستی
جرثقیل دستی یا چینبلاک دستی از پرکاربردترین انواع جرثقیل در کارخانجات، انبار و حتی کارگاههای کوچک است. از این وسیله بیشتر برای بارگیری و تخلیه پالتها استفاده میشود. به طور معمول، جرثقیلهای دستی به صورت زنجیری هستند.
جرثقیل برقی
جرثقیلهای برقی در مقایسه با انواع دستی آن، میتوانند بارهای سنگینتری را جابجا کنند. این جرثقیلها در محیطهای کارگاهی و کارخانهای مورد استفاده قرار میگیرند. جرثقیلهای برقی با برق سهفاز کار میکنند و معمولا در انواع تکسرعته و دوسرعته موجود هستند. محدوده وزن باری هم که میتوانند حمل کنند، از نیم تن تا ۵۰ تن متغیر است.
جرثقیل سقفی
یکی از مهمترین و قدیمیترین تجهیزات حمل و نقل پالت، جرثقیل سقفی است. پیشینه جرثقیلهای سقفی به مصر باستان بر میگردد. این تجهیزات برای حمل تخته سنگهای بزرگ که در ساخت اهرام مصر استفاده میشدند، به کار میرفته است.
در حال حاضر انواع مختلفی از جرثقیلهای سقفی در بازار موجود هستند. از جمله آنها میتوان به جرثقیل سقفی تکپل، دوپل، آویز، دروازهای، ستونی یا بازهای اشاره کرد.
اگر شما انباردار هستید، خواندن این مقاله را هم به شما توصیه میکنیم: 7 روش ذخیره سازی پالت
جرثقیل کارگاهی
جرثقیلهای کارگاهی به دلیل داشتن طول کوتاهتر نسبت به سایر جرثقیلها، در انبارها یا کارگاههای کوچک مورد استفاده قرار میگیرد. مورد استفاده دیگر این جرثقیلها در سطوح ناهموار و غیرجادهای است. چراکه هر چهار چرخ جرثقیلهای کارگاهی، فرمانپذیر بوده و این وسیله دارای لاستیکهای بزرگ آفرود است.
لیفتراک پیشرفته ترین وسیله حمل و نقل پالت
از اصلیترین تجهیزات حمل و نقل پالت، میتوان به لیفتراک اشاره کرد. لیفتراک جزء ابزارهای قدیمی و البته پیشرفته و پیچیده برای جابجایی پالت و انواع بار است. لیفتراکها در انواع دستی، برقی، گازی، گازوئیلی و بنزینی موجود هستند. استاکرها هم نوع دیگری از لیفتراک هستند که به دلیل حجم کوچکشان، قابلیت حرکت بین قفسههای انبار را دارند.
تناژ لیفتراکها از ۱.۵ تن شروع میشود و تا ۵۰ تن و بالاتر هم موجود است. لازم به ذکر است که هرچه تناژ جابجایی لیفتراک بیشتر باشد، قیمت بالاتری هم دارد.
استاکر
این وسیله که از مهمترین تجهیزات حمل و نقل پالت در محیطهای بهداشتی است، بیشتر در کارخانجات دارویی که فضای آن باید استرلیزه باشد، کاربرد دارد. یکی از ویژگیهای استاکر حرکت دادن پالت در ارتفاع است که در انبارهای قفسهبندی شده بسیار کاربردی است. در کل سه نوع استاکر موجود است که به شرح زیر هستند:
- استاکر دستی: تنها در سطوح صاف و با نیروی انسانی حرکت میکند.
- استاکر نیمهبرقی: بخش بالابر نیمهبرقی با باطریهای خودرویی ۱۲ یا ۲۴ ولتی کار میکند اما برای حرکت دادن این وسیله، نیروی انسانی نیاز است. شایان ذکر است این نوع استاکر بیشتر مخصوص بارهای نیمهسنگین تا ظرفیت ۱.۵ تن است.
- استاکر برقی: استاکرهای برقی توسط باطریهای خودرویی ۲۴ ولتی ۲۲۵ آمپر ساعتی تغذیه میشوند. در این وسیله، تمام مراحل بالابری و حرکت، توسط نیروی برق انجام میگیرد. در این نوع استاکرها، پلتفرم یا جایگاهی برای ایستادن اپراتور نیز تعبیه شده است و گارد محافظ هم دارد. استاکرهای برقی به عنوان تجهیزات حمل و نقل پالت تا ۲ تن شناخته میشوند. در ضمن این استاکرها سریعتر از انواع دستی و نیمهبرقی در محیطهای کارگاهی و انبار حرکت میکنند. در صورت کسب مهارت توسط اپراتور، سرعت عمل استاکرها از لیفتراکها بیشتر است.
لیفتراک دستی
سادهترین نوع لیفتراک، لیفتراک دستی است. مورد استفاده این وسیله، جابجایی اجسام کوچک با وزن کم است. چراکه وزنهای بالا میتوانند باعث واژگونی لیفتراک شوند. لیفتراک دستی برای حمل کالاها در انبارها، فروشگاهها و کارگاههای کوچک به کار میرود. از انواع دیگر لیفتراک میتوان به جک پالت و استاکر دستی اشاره کرد.
ریچتراک
از دیگر تجهیزات حمل و نقل پالت در انبار، ریچتراک است. دلیل محبوبیت ریچتراک این است که این وسیله قابلیت مانور بالایی در مکانهای باریک دارد. طول و شعاع چرخش کمتر، ریچتراک را به یک گزینه مطلوب برای انبارها تبدیل کرده است. حالت ایستاده برای راننده، موجب وسعت دادن به میدان دید او میشود. در ضمن سرعت سوار و پیاده شدن راننده در این وسیله، بیشتر از سایر تجهیزات با حالت نشسته است.
جک پالت دستی
جک پالت هم از جمله تجهیزات حمل و نقل پالت است که برای جابجایی و بلند کردن ابزارهای گوناگون در مکانهای مختلف نظیر انبار، کارخانه، سردخانه و جاهای دیگر استفاده میشود. جک پالت ابزاری کاربردی برای حمل انواع بار بر روی پالتها در محیطهای کوچک مانند فروشگاهها، انبارها، داروخانهها است. این وسیله همچنین برای محیطهای بزرگتر مانند کارخانهها و کارگاهها، در حالتهای مختلف و متناسب با نوع کاربری خاص آنها طراحی و تولید میشود. جک پالت را را با عناوینی دیگری مانند پالت تراک، لیفتراک دستی و پالتبَر هم میشناسند.
جک پالت برقی
سیستم این نوع پالت تراک، تمام برقی است. یعنی عملیات بالابری و حرکت دستگاه پالت تراک به بوسیله باطری ۲۴ ولت ۲۲۵ آمپر ساعت صنعتی تغذیه و الکتروموتورهای حرکت و پمپ دستگاه از طریق بردهای الکترونیکی و دسته فرمان کاملا ارگونومیک، کنترل و هدایت میشوند. این ماشین با نامهای دیگری نظیر لیفتراک برقی، بالابر برقی یا پالت بر برقی و همچنین جک برقی نیز در صنعت ایران شناخته شده است. این تجهیزات حمل و نقل پالت، در دو نوع بدون سکو و سکودار در بازار موجود هستند.
جک پالت برقی بدون سکو، جایی برای ایستادن کاربر ندارد و تنها تفاوت آن با جک پالت دستی، برقی بودن آن است. اما در جک پالت برقی، یک سکو برای ایستادن کاربر وجود دارد. به این ترتیب که کاربر روی آن ایستاده و کنترل بهتری نسبت به وضعیت باربری پالتها خواهد داشت. این تجهیزات برای حمل و چابجایی پالتها تا وزن ۲.۵ تن مناسب هستند.
سخن پایانی
در این مقاله با انواع وسیلههای حمل پالت آشنا شدید. البته به این مورد نیز توجه داشته باشید که اصل اول ایمنی برای حمل پالت، داشتن یک پالت ایمن و مطمئن است. به همین دلیل نئوپالت با تولید و فروش پالت پرسی چوبی کمک میکند تا ایمنی کارکنان، بارها و تجهیزات در انبار با استانداردهای بالاتری رعایت شود.
اگر شما هم علاقه دارید از ویژگیهای پالت پرسوود اطلاعات بیشتری به دست بیاورید، حتما ما به شما کمک میکنیم. زیرا هم میتوانید در این سایت مقالههای بسیاری در مورد پالت پرسی مشاهده کنید و هم با همکاران ما تماس بگیرید تا اطلاعات تکمیلی را در اختیارتان قرار دهند.
منابع: fazasazanamin و liftgostar