پالت چیست و چه کاربردی دارد؟ + (معرفی انواع پالت) آپدیت 1402
اگر می خواهید بدانید پالت چیست باید بگوییم که پالت یا به انگلیسی pallet یکی از تجهیزات مورد نیاز در انبارداری است که هدف استفاده از آن، جابجایی و حملونقل آسان مواد و انواع کالاست. این وسیله، سازهای مسطح یا لبهدار است که در جنسهای مختلف مانند چوب، فلز، پلاستیک و پرسوود تولید میگردد. این سازهها برای جابجایی و چیدمان کالاها و اقلام در انبارهای کارخانجات بزرگ به کار میروند. در ضمن حمل و جابجایی کالاها را با لیفتراک امکانپذیر میسازند
لازم به ذکر است پس از قرار دادن کالاها بر روی پالت، آنها را با تسمه یا پوششهایی پلاستیکی به پالت میبندند تا جابجایی ایمن انجام شود. فیلم استریج و فیلم شرینگ هر دو از ترکیبات پلیاتیلن هستند و برای فیکس کردن کالا بر روی پالت به کار میروند.
فهرست محتوا
پالت چه کاربردی دارد؟
اما از مهمترین دلایل استفاده از انواع پالت، میتوان به ایجاد نظم و استفاده بهینه از فضای انبار اشاره نمود. علاوه بر این، بهره گرفتن از این تجهیزات باعث میشود دسترسی به کالاها و اقلام قرار گرفته بر روی آنها نیز آسانتر شود.
ممکن است این سوال برای بسیاری از افراد وجود داشته باشد که انواع پالت کدامند؟ هریک چه مزایا و معایبی دارند؟ پس برای آشنایی با پالتهای مختلف، کاربرد هر یک و مزایا و معایب استفاده از آنها، با این مقاله از نئوپالت همراه باشید.
تاریخچه استفاده از انواع پالت چوبی و پلاستیکی
طی قرن اخیر، با گسترش ارتباطات بین کشورهای دور و نزدیک و جهانی شدن تجارت، نیاز به پالت بیشتر از قبل احساس گردید. به این ترتیب پالتهای چوبی، اولین نوع از پالت بودند که وارد صنعت شدند. این وسیله، از سال 1940 تبدیل به یکی از ابزارهای اساسی در حملونقل مدرن کالاها شد. بعد از انقلاب صنعتی، بستهبندی نیز خود به یک صنعت تبدیل شد.
ظهور پالت پلاستیکی هم در صنعت بستهبندی، به زمان جنگ جهانی دوم بر میگردد. زمانی که ارتش آمریکا برای انتقال مهمات خود، کم کردن نیروی کار و افزایش سرعت جابجایی، استفاده از پالت را آغاز نمود. با بستهبندی کالاها و امکان چیدن آنها بر روی پالت، نقش این وسیله در صنعت پررنگ شد. چراکه لیفتراک و سیستمهای اتوماتیک جابجایی، میتوانند مقدار زیادی از وسایل را که روی پالت قرار دارند، به سرعت جابجا نمایند.
اما تکنولوژی تولید پالت در دنیا رو به پیشرفت باقی ماند. کارشناسان مربوطه تلاش میکردند تا پالتهایی تولید کنند که وزن کمتری داشته باشد اما بتواند بار بیشتری را تحمل کند. ضمنا در حال اندیشیدن تمهیداتی برای افزایش طول عمر پالت، کارایی و مقاومت آنها بودند. تا اینکه آنها طی دهه 80 میلادی، توانستند به تکنولوژی ساخت پالت پرسوود دست پیدا کنند که انقلابی را به راه انداخت.
پالت سازی چیست؟
پالت سازی یک فرآیند صنعتی است که به تولید و ساخت پالتها، که سازههای صاف و مستطیلی برای نگهداری و حمل و نقل کالاها است، میپردازد. در این فرآیند، از مواد مختلفی مانند چوب، پلاستیک، فلز، کاغذ و یا ترکیبی از آنها برای ساخت پالتها استفاده میشود. کارخانه پالت سازی متنوعی در کشور وجود دارد که با توجه به نیاز بازار، محصولات متنوع با جنسهای مختلف تولید میکنند.
فرآیند پالت سازی شامل مراحل زیر است:
- طراحی: در این مرحله، پالت بر اساس نیازها و موارد استفاده مشخص میشود. ابعاد، شکل، جزئیات ساختاری و مواد استفاده شده در پالت طراحی میشوند.
- مواد اولیه: مواد اولیه مورد نیاز برای ساخت پالت تهیه میشود، مانند چوب، پلاستیک یا فلز یا خرده چوب مخصوص تولید پالت پرسی.
- برش و فرآیند تولید: در این مرحله، مواد اولیه بر اساس طرح و ابعاد مورد نیاز برش میخورند و سپس قطعات پالت ساخته شده را ترکیب میکنند. این مرحله شامل فرآیندهایی مانند برش، حک، خم و جوش است که به وسیله ماشینآلات و تجهیزات خاص انجام میشوند.
- آزمون کیفیت: پس از ساخت پالتها، آنها برای بررسی کیفیت و استحکام مورد آزمون قرار میگیرند. این آزمونها ممکن است شامل آزمون مقاومت در برابر وزن، آزمون ثبات و آزمون اندازهگیری دقیق ابعاد باشد.
- بستهبندی و تحویل: پالتهای ساخته شده بستهبندی و آماده حمل و نقل میشوند. آنها میتوانند به صورت تکی یا در انبوه بستهبندی شده و به مقصد نهایی ارسال میشوند.
پالت سازی اهمیت بسیاری در زنجیره تأمین و صنایع مختلف دارد، زیرا استفاده از پالتها در حمل و نقل کالاها و کاهش زمان و هزینههای مربوط به بارگیری و تخلیه، بهبود بهرهوری و حفاظت از کالاها را فراهم میکند. در ادامه به معرفی انواع پالت از نظر جنس خواهیم پرداخت.
پالت چوبی چیست؟
یکی از رایجترین انواع پالت که کاربرد گستردهای در صنعت انبارداری و حملونقل کالا دارد، پالتهای چوبی هستند. وزن سبک و سادگی فرآیند تولید و ساخت این نوع پالت باعث شده که ار آن در صنایع مختلفی بهره گرفته شود. در سیستمهای انبارداری، انواع پالت چوبی از جایگاه ویژهای برخوردارند.
پالتهای چوبی بر اساس شکل و ساختار کلیشان در انواع دو رو و یک رو قرار میگیرند. منظور از پالت دو رو یعنی امکان چیدمان کالاها در بالا و زیر آن وجود دارد. اما انواع پالت چوبی یک رو تنها امکان چیدمان در قسمت بالای خود را به کاربر میدهند. علاوه براین، پالتهای چوبی در انواع دو طرفه و چهار طرفه طراحی و تولید میشوند تا جابجایی آنها توسط لیفتراک به آسانی امکانپذیر باشد.
معایب پالت چوبی
پالتهای چوبی وزن سبکی دارند. همچنین قیمت آنها نسبت به انواع پالت فلزی ارزانتر است. علاوه براین، ساخت و تعمیر آنها در کمترین زمان ممکن انجام میشود. معایب پالت چوبی به همین موارد ختم نمیشود. زیرا این سازهها در برابر ضربه، از مقاومت کمی برخوردار هستند. گاهی هم با نفوذ نم و رطوبت دچار مشکل میشوند. از دیگر معایب این نوع پالت چوبی میتوان به امکان آتش گرفتن آنها و طول عمر کوتاهشان اشاره نمود.
پالت پلاستیکی چیست؟
از دیگر انواع پالت میتوان به پالت پلاستیکی اشاره کرد که نسبت به انواع چوبی و فلزی، کاربرد کمتری برای جابجایی و چیدمان کالاها دارند. متریال به کار رفته برای تولید این نوع پالت، مواد پلیمری است. این نوع پالت، گاهی هم از مواد بازیافتی تولید میشود.
مزایا و معایب پالت پلاستیکی
پالت پلاستیکی با آب شسته میشود و مثل پالت چوبی، احتیاج به گندزدایی پالت ندارد. به دلیل جنس پلاستیکی آن، شرکتها قادرند لوگوی خود را روی آن حک یا چاپ کنند. پالت پلاستیکی در رنگهای گوناگون تولید میشود. در نتیجه کارخانهها و انبارها میتوانند جهت جداسازی محصولات خود، از رنگهای متفاوت پالت کمک بگیرند.
در دنیا بسیاری از شرکتها، پالت پلاستیکی را از مواد بازیافتی میسازند و با تغییر ترکیبات اولیه آن، باعث افزایش مقاومتش به اندازه یک پالت نو میشوند. به این ترتیب تولید با مواد بازیافتی، یک پیشرفت به شمار میرود. زیرا باعث حفظ محیط زیست و جلوگیری از روند رو به رشد تخریب جنگلها حواهد شد.
هرچند پالتهای پلاستیکی در مقایسه با پالتهای چوبی یا فلزی، قیمت ارزانی دارند، اما از مقاومت مناسبی در برخورد با ضربه برخوردار نیستند. به همین علت دوام قابلقبولی ندارند. برای آگاهی بیشتر در مورد معایب پالت پلاستیکی مطلب مرتبط با آن را حتما مطالعه کنید.
پالت فلزی چیست؟
انواع پالت فلزی از مقاومترین انواع پالت به شمار میروند. این پالتها در دو نوع مسطح، جعبهای و دیوارهدار تولید و عرضه میشوند. با توجه به مقاومت بسیار بالای این گروه از پالتها، آنها برای چیدمان و جابجایی کالاهای سنگین کاربرد زیادی دارند. پالتهای فلزی را میتوان در انواع یک رو، دو رو، دو طرفه و چهار طرفه تهیه کرد.
مزایا و معایب پالت فلزی
بزرگترین عیب پالت فلزی پوسیدگی و وزن زیاد آن است. به همین خاطر موارد کاربرد کمی دارد. ولی در عوض بسیار محکم بوده و در برابر ضربه و فشار مقاومت فوقالعادهای دارند.
پالت پرس وود یا پالت چوب فشرده چیست؟
در سالهای اخیر، گرم شدن زمین و تغییرات آب و هوایی موضوع بحثها و مناقشات زیادی بوده است. به همین دلیل، یافتن راهحلی برای وارد کردن کمترین زیان به محیط زیست، به یکی از دغدغههای اصلی تولیدکنندگان و مصرفکنندگان انواع پالت تبدیل شده است. طی چند سال گذشته، تقاضای فزایندهای برای یافتن جایگزینهای جدید و پایدار برای پالتهای قبلی به وجود آمده است.
انواع پالت پرسوود، از محصولات جانبی چوب مانند پالتهای ضایعاتی، چوب بهدست آمده از هرس درختان، ضایعات چوب، خاک اره و هر ماده دیگری که حاوی الیاف چوبی است، ساخته میشود. به طور کلی آنها از درختان دارای صمغ (مانند کاج، صنوبر و غیره) ساخته می شوند. مواد اولیه این نوع پالت، مستقیماً از کارخانههای چوببری یا از صنعت بازیافت چوب تهیه میشوند. همین امر باعث میشود این نوع خاص از پالت بسیار سازگار با محیط زیست باشد. به همین علت جایگزینی بینظیر برای سایر پالتها به شمار میآیند.
مزایا و معایب پالت پرسوود
طراحی منحصربهفرد پالت پرسوود باعث میشود این نوع پالت بتواند بار با وزن قابلتوجهی را روی خود نگه دارد. در عین حال خود پالت، وزن نسبتاً سبکی دارد. همچنین انواع پالت پرسوود قابلیت جاگیری داخل یکدیگر را دارند. بنابراین به کاهش فضای ذخیرهسازی و بهینه کردن هزینههای حملونقل و جابجایی، کمک میکنند.
انواع پالت پرسوود راهی کمهزینه و بدون دردسر برای صادرات کالا به سراسر جهان هستند. زیرا قیمت پالت پرسی چوبی نسبت به پالت چوبی و پالت پلاستیکی مناسب تر است. همچنین به دلیل استفاده از حرارت بالا در فرایند تولید آن، پالت پرسوود عاری از هرگونه آفت و آلودگی ناخواسته خواهد بود. همین امر آن را به یک وسیله بستهبندی با استاندارد بالا برای صادرات به کشورهایی که قوانین سختگیرانه دارند، تبدیل کرده است.
بیشتر بخوانید: پالت استاندارد و پالت یورو
در ضمن بهره گرفتن از انواع پالت پرسوود، یک راهحل مقرونبهصرفه برای احترام به محیط زیست است. چراکه این نوع پالت از مواد سازگار با طبیعت ساخته شدهاند.
برخلاف پالتهای چوبی معمول، پالتهای پرسوود در برابر آب نسبتاً مقاوم هستند. با این حال، اگر آنها به طور مداوم در معرض هوای سرد یا رطوبت قرار گیرند، آسیب خواهند دید. به همین دلیل برای استفاده در برخی صنایع، مانند صنایع غذایی مناسب نیستند. البته توجه کنید که برای افزایش طول عمر پالت باید روشهای نگهداری صحیح از پالت را رعایت کنید.
آیا پالت پرسی میتواند جایگزین پالتهای قدیمی شود؟
پالت پرسی چوبی یا پالت پرسوود به دلیل جنس خاص و عملکرد مناسبی که دارد، جایگزین پالت چوبیهای قدیمی و پالت پلاستیکی شمرده میشود و نه تنها معایب موجود در پالتهای قدیمی را ندارد بلکه مزایای بسیاری همچون وزن مناسب، ایمنی بیشتر، عدم نیاز به گندزدایی و… باعث شده انتخاب به صرفه، اقتصادی و ایمن برای آنها باشد.
نئوپالت به عنوان اولین تولید کننده پالتهای پرسوود یا پالتهای پرسی چوبی در ایران است. اگر شما هم سوالی در مورد پالتهای پرسوود دارید میتوانید از متخصصان ما بپرسید. همچنین اگر قصد خرید پالت پرسی چوبی دارید، مشاوران ما در این زمینه میتوانند هر کمکی که نیاز داشته باشید را در اختیار شما قرار دهند.
منبع:
https://associated-pallets.co.uk/blog/guide-presswood-pallets/